1. Tisková zpráva 2013

1. tisková zpráva

V Praze 14. února 2013

BLÍŽÍ SE JUBILEJNÍ 20. ROČNÍK DNŮ EVROPSKÉHO FILMU

Již 20. rokem se uskuteční přehlídka současné evropské kinematografie. Dny evropského filmu proběhnou v Praze od 11. do 18. 4. 2013 v kinech Světozor a Lucerna. Filmová přehlídka se poté přesune do Brněnského kina Art (19. - 25. 4. 2013).

Ozvěny Dnů evropského filmu se letošní rok odehrají v těchto městech a termínech:

Jablonec nad Nisou (22. – 24. 4. 2013), Uherské Hradiště (23. – 25. 4. 2013), Boskovice (24. – 26. 4. 2013), Ostrava (25. 4. – 28. 4. 2013), Hradec Králové (25. – 28. 4. 2013)

Dramaturg filmové přehlídky Zdeněk Blaha k letošnímu programu prozrazuje:

Jsem rád, že se nám každým rokem daří divákům představit více než 40 současných evropských filmů. O to více mě to těší v tomto roce, kdy DEF oslaví už 20 let své existence. V programu nebude opět chybět sekce představující kandidáty jednotlivých evropských zemí na Oscarové nominace
za nejlepší cizojazyčný film (sekce Národní liga), samozřejmostí je i sekce filmů navržených na cenu Evropského parlamentu LUX. Sekce K věci, vzniklá ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise, nabídne témata související s aktuálním Evropským rokem občanů. Mezi zavedené sekce se opět řadí Film&Music, přinášející hrané a dokumentární filmy s hudební tematikou. Druhým rokem fungující sekce Media představí snímky, jež v minulosti úspěšně čerpaly finanční podporu z programu MEDIA. Diváci tak budou mít možnost vrátit se k řadě oblíbených titulů napříč zeměmi i žánry, které z běžné nabídky kin již zmizely.“

Zahajovacím snímkem 20. Dnů evropského filmu bude švédský koprodukční snímek Call Girl Mikaela Marcimaina, který zachycuje události kolem tzv. Geijerovy aféry, jež otřásla Švédskem

v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země. Tehdejší ministr vnitra Lennart Geijer společně s dalšími čelil obvinění z vyhledávání sexu s nezletilými prostitutkami. Marcimainův debutový film je politicko-paranoidním thrillerem, jak jej sám označuje, ve kterém se volně inspiruje skutečnými událostmi a sleduje příběh dvou nezletilých dívek vtažených do víru bujarých večírků a obchodu s bílým masem. S velkým důrazem na detail evokuje film 70. léta
a všeprostupující paranoiu a atmosféru podezřívání a špiclování prostřednictvím osamělého boje nezkorumpovaného policisty snažícího se domoci spravedlnosti. Na MFF v Torontu získal Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI a z MFF ve Stockholmu si odnesl Cenu diváků.

V tomto roce vstupují Dny evropského filmu do nové dekády, neboť je tomu letos právě
20 let od vzniku filmové přehlídky DEF. Pořadatelé připravují pro návštěvníky kin speciální program, díky kterému se budeme moci nejen ohlédnout za dosavadními ročníky, ale také oslavit ročník letošní – pro DEF a jeho diváky jubilejní. Oslava 20. výročí se bude konat v prostorách Lucerny v sobotu 20. 4. 2013.

Kontakty / PR DEF:

Mgr. Michaela Dvořáková (Hofmanová)
Tel.: +420 732 372 424

Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Web: www.eurofilmfest.cz (V souvislosti s úpravou programu právě probíhá aktualizace.)
Adresa pro doručování pošty: Národní 28, 110 00 Praha 1

Filmový tip