2. tisková zpráva 2013

JUBILEJNÍ 20. ROČNÍK DNŮ EVROPSKÉHO FILMU

Praha 11. - 18. dubna / kina Světozor a Lucerna

Brno 19. - 25. dubna / kino Art

Ozvěny Dnů evropského filmu:

Jablonec nad Nisou (22. – 24. 4. 2013), Uherské Hradiště (23. – 25. 4. 2013),
Boskovice (24. – 26. 4. 2013), Ostrava (25. 4. – 28. 4. 2013), Hradec Králové (25. – 28. 4. 2013)

20. Dny evropského filmu zahájí 11. dubna 2013 v pražském kině Světozor švédský koprodukční snímek Call Girl Mikaela Marcimaina, který zachycuje události kolem tzv. Geijerovy aféry, jež otřásla Švédskem v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země. Tehdejší ministr vnitra Lennart Geijer společně s dalšími čelil obvinění z vyhledávání sexu s nezletilými prostitutkami. Snímek si odnesl řadu prestižních ocenění: MFF Toronto 2012: 2 x Cena mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI (za film a za režii); 3x Ceny Guldbagge 2013: Nejlepší kamera, Nejlepší kostýmy, Nejlepší zvuk a z MFF ve Stockholmu si odnesl Cenu diváků. Distribuci filmu v ČR zajišťuje Film Europe.

Pražskou část Dnů evropského filmu zakončí 18. dubna 2013 islandsko-norský snímek Hluboko (Djúpið) režiséra Baltasara Kormákura. Drama muže, který navzdory všem předpokladům přežije několik hodin v ledové vodě poté, co ztroskotá jeho rybářská loď, vznikal na motivy skutečných událostí. „Baltasar Kormákur patří v současnosti mezi nejvýraznější islandské tvůrce. Původně proslul jako herec (např. role ve filmech Fridrika Thór Fridrikssona Andělé všehomíra nebo Ďáblův ostrov), později přešel úspěšně k režii (ceněný debut S milenkou mé matky nebo Severní blata oceněné v roce 2006 Křišťálovým glóbusem na festivalu v Karlových Varech). Dokázal se etablovat
i v Hollywoodu, kde natočil snímky jako Kontraband nebo Nádech“,
dodává dramaturg Zdeněk Blaha. Nejnovější snímek Hluboko si na výročních islandských filmových cenách Edda odnesl hned 11 ocenění a stal se islandským kandidátem na cenu Oscar za cizojazyčný film. Snímek nasazuje do českých kin Aerofilms od 25. dubna 2013.

Program přehlídky bude rozdělen do tematických sekcí – k již tradičním sekcím /Národní liga, Lux Prize, K věci, Film&Music, Media, Best Of / letos přibyla nová sekce €Docs zaměřená na výjimečné dokumentární filmy, kterým sluší velké plátno kin.

V tomto roce vstupují Dny evropského filmu do nové dekády, neboť je tomu letos právě 20 let od vzniku filmové přehlídky DEF. Projekcí filmu Hluboko DEF nekončí! Nejen, že se přehlídka přesune do Brna a následně do dalších měst ČR, ale v Praze se bude slavit! V rámci oslav 20. kulatin, si DEF pro své fanoušky připravili na sobotu 20. 4. 2013 FILMOVÝ HAPPENING. Od 16 do 24 hodin jsou
v Kině Lucerna (ul. Vodičkova 36, Praha 1) vítání všichni, co milují filmy, bleší trhy, slam poetry nebo ti, co potřebuji doplnit svou filmotéku za rozumnou cenu a chtějí se vyfotit v dobovém kostýmu svého oblíbenéhého filmu.

20 LET S EVROPSKÝM FILMEM je název výstavy, která odhaluje plakáty Dnů evropského filmu už od 1. ročníku z roku 1994. Výstava je součástí 20. kulatin DEF a probíhá již nyní (18. 3. - 10. 4.) v Evropském domě. V den zahájení DEF (11. 4.) se přesune do Kavárny kina Lucerna, kde bude pro všechny návštěvníky zdarma až do 11. 5. 2013.

Webové stránky www.eurofilmfest.cz divákům již nyní mohou poskytnout podrobné informace k 20. ročníku DEF: vedle programu přehlídky, katalogu ke stažení, novinek apod., také online prodej vstupenek, který byl zahájen v loňském roce.

SOUČASNĚ VÁS SRDEČNĚ ZVEME NA TISKOVOU KONFERENCI, KTERÁ SE USKUTEČNÍ VE ČTVRTEK 4. DUBNA 2013 OD 10.00 HODIN V ZRCADLOVÉM SALÓNKU ČERNÍNSKÉHO PALÁCE (LORETÁNSKÉ NÁM. 5, PRAHA 1). VÍCE INFORMACÍ NALEZNETE V PŘILOŽENÉ POZVÁNCE.

Filmová přehlídka se koná pod záštitou Ministryně kultury ČR Aleny Hanákové, Zastoupení Evropské komise v ČR, primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody a starosty městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého / Přehlídku pořádají velvyslanectví a kulturní instituty evropských zemí, hlavní město Praha a Zastoupení Evropské komise v ČR. / Za podpory Ministerstva kultury ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR městské části Praha 1 a Evropského parlamentu - Informační kanceláře v ČR.

Generálním partnerem je filmový kanál FILM +. / Hlavními mediálními partnery jsou Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál. / Mediálními partnery jsou Lidové noviny, Lidovky.cz, Expresradio, Respekt, Student Agency, ČSFD.cz a Šupito.

Kontakty:

Mgr. Michaela Dvořáková (Hofmanová), PR DEF